Mer' om bælgfrugter

Hvad f*ck er en bælgfrugt? Fødevarestyrelsen anbefaler 100 g bælgfrugter om dagen, og det er der faktisk mange gode grunde til, for bælgfrugter er ikke alene en klimavenlig og næringsrig råvarer - de kan også udrette en masse små mirakler i køkkenet 👨🏼‍🍳

Her på siden, finder du svar på de mest almindelig spørgsmål omkring bælgfrugter. Hvad er de gode til? Hvordan tilbereder vi dem? Hvordan får vi mere smag i vores måltider med bælgfrugter?

Læs med her og bliv inspireret til kom godt i gang med den vidunderligere verden af bælgfrugter.

 

Stemningsbillede - 2/2 - DESKTOP

Hvorfor bælgfrugter?

Vi har dyrket bælgfrugter i Norden siden Bronzealderen, og især ærter har fyldt både i landbruget og på tallerkenerne (du kender nok retten "gule ærter") indtil midten af 1800-tallet. Her overtog korn- og kartoffeldyrkning, og bælgfrugten blev lige så stille skubbet ud.

Nu er bælgfrugterne tilbage, og det er der en rigtig god grund til. Bælgfrugter er nemlig ikke alene klimavenlige afgrøder, de er også spækkede med proteiner, kostfibre, vitaminer og mineraler. Selvom en bælgfrugt på overfladen kan virke lidt kedelig, så handler det om at udnytte dens potentiale til at suge smag, give fylde og konsistens til hverdagsretterne.

 

 Kend din bælgfrugt 🤓 

Ingrid ærter

Ingrid ærter

SMAG: Sød, let bitter med noter af ærter. Fast, koger ikke så nemt ud.

TILBEREDNING: 
Iblødsætning: 8-10 timer.
Kogning: Koges i ca. 1 time, hvis de skal blendes til eksempelvis hummus. Ikke nødvendige at koge hvis de skal i suppe, simremad, shaksuka o. lign.

GODE TIL: Ingrid ærter er velegnede til dip og falafler eller som fyld i salat, suppe eller gryderetter.

Fuego bønner

Fuego bønner

SMAG: Bitter og umami. Koger let ud, melet.

TILBEREDNING: 
Iblødsætning: Min. 12 timer
Kogning: 40-50 minutter.

GODE TIL: Flækkede Fuego bønner er velegnede som fyld i salat, madbrød, tacos og gryderetter, eller de kan anvendes til som fars til plantedeller.

Anicia linser

Anicia linser

SMAG: Let krydret smag med noter af friske ærter og peber. Bevarer formen, koger ikke ud.

TILBEREDNING: 
Kogning: Koges i ca. 20 minutter. 

GODE TIL: Anicia linser er gode som fyld i salat, madbrød, pasta og tacos eller som topping til eksempelvis suppe og risotto.

Røde linser

Røde linser

SMAG: Mild, nøddeagtig og let melet. Koger let ud.

TILBEREDNING: Skyl linserne og kog dem i 20-30 minutter. Hvis linserne skal i suppe eller gryderet, skal de ikke koges først.

GODE TIL: Røde linser er velegnede som fyld i suppe og gryderetter, eller de kan anvendes til plantedeller.

Smag på bælgfrugten

Smag er helt essentielt når, du skal lære at arbejde med bælgfrugter. For selvom bælgfrugter i sig selv er ret smagsneutrale, så er deres særlige superkræft, at de er virkelig gode til at trække smag til sig, når de tilberedes 🦸‍♂️

I det de fleste bælgfrugter kræver tilberedning, er det oplagt at tilsætte smag i form af eksempelvis krydderurter, krydderier eller grøntsager til kogevandet. Bælgfrugterne er nemlig særligt gode til at optage smag i opvarmet tilstand og derfor giver det også rigtig god mening at bruge bælgfrugter i simreretter, der får lov til at trække smag fra rettes øvrige ingredienser i længere tid.

 

 Flere bælgfrugter på menuen 🌿 

Gul burger 

Giver 4 styk

Butterdejsstand med Fuego bønner

Til 4 personer

Dhal

Til 4 personer

Grønne falafler

Giver 24 styk

Lun linsesalat med Anicia linser

Til 4 personer

Socca pizza

Giver 1 styk

Madpandekager med ærte- og avokadokompot

Til 4 personer

No Kebab marrokansk simreret

Til 4 personer

GLUTENFRI MEL AF BÆLGFRUGTER 💛 

Stemningsbillede - 2/2 - DESKTOP

Mel fra bælgfrugter

Lad os starte med en disclaimer: Glutenfri mel er ikke kun for glutenallergikere 💡

DAVAs glutenfri mel, der er malet af linser og bønner, har et højt indhold af protein og kostfibre.

Melet er velegnet til bagværk, hvor du bør erstatte 10-30 % af dit almindelige mel med mel fra bælgfrugter, med mindre du ønsker at bage 100 % glutenfrit. Ærte- og linsemel fungerer også godt som bindemiddel i plantefars eller som jævner til supper og saucer. Når du tilfører det proteinrige mel til dine retter, er det med til at øge og bevare mæthedsfornemmelsen i længere tid.

Vil du have mere viden, tips og inspirerende opskrifter, så tag et kig i vores inspirationshæfte 🍪🥙

Ingrid ærtemel

Ingrid ærtemel

SMAG: Ærtemel har en har en mild smag af ærter og nødder. 

TILBEREDNING:
Erstat op til 25 % almindeligt mel med ærtemel i dine bageblandinger for at opnå det bedste resultat.

GOD TIL: Glutenfri mel fra bælgfrugter er velegnet til eksempelvis kiks, vafler, knækbrød og pandekager, til jævning af saucer, supper og som bindemiddel i plantefars.

Anicia linsemel

Anicia linsemel

SMAG: Linsemel har en let nøddeagtig smag.

TILBEREDNING:
Erstat op til 25 % almindeligt mel med linsemel i dine bageblandinger for at opnå det bedste resultat.

GOD TIL: Anicia linsemel er velegnet til bagning af blandt andet brød, boller, tærtedej og kage. Linsemel fungerer godt som bindemiddel i f.eks. fars, når du laver grøntsagsdeller og i forskellige former for bagværk, lige fra knækbrød til kage.