Danske æg

Det giver god mening at købe danske æg. Danske æg er nemlig altid produceret i Danmark og er underlagt høj fødevaresikkerhed, og der er ikke langt fra jord til bord. Danske landmænd producerer æggene med omtanke, stolthed og garanti for, at æggene har været opbevaret på køl hele vejen fra landmand til køledisk.

Brug skallen - sådan ved du, om ægget er dansk

Alle æg i Europa, inklusive danske æg, har en kode på æggeskallen. Koden gør, at ægget kan spores helt tilbage til den enkelte landmænd. 

Et dansk æg er altid kendetegnet ved at ville have landekoden 'DK' i koden på æggeskallen. Hvis et æg er mærket med koden '0DK120713' betyder det følgende: 0 = det er et økologisk æg, DK =  ægget er af dansk oprindelse, 120713 = producentens CHR-nummer. Læs alt om koden på ægget og find din landmand.

Hvis ægget yderligere er mærket med et våbenskjold, betyder det, at det har Danske Æg-mærket. Danske Æg-mærket er særligt for æggene fra et af de tre pakkerier i brancheforeningen Danske Æg, som DAVA Foods er en del af. Læs mere om brancheorganisationen Danske Æg.

HVAD STÅR DANSKE ÆG-MÆRKET FOR?

Danske Æg-mærket sætter et højt niveau af fødevaresikkerhed, kvalitet og dyrevelfærd. Hvert led i produktionskæden har specifikke kriterier, som skal være opfyldt, og som kontrolleres årligt. Danske Æg-mærket er for eksempel en garanti for, at der ugentligt testes for salmonella i hele produktionsperioden, foruden der er kølekrav hele vejen fra landmand til køledisk.

Hvordan ser man, om ægget har Danske Æg mærket?
Danske Æg-mærket er at finde på æggets skal og vil oftest også være på æggebakken. Derudover kan man altid se, om et æg er dansk ved at se på koden på ægget. Er landekoden 'DK', er det et dansk æg. 

Hvilke virksomheder har Danske Æg mærket?
Ikke alle danske æg kan få Danske Æg-mærket. Kun æg, som leveres fra pakkerierne DAVA Foods, DANÆG og Vallø Øko lever op til de krav, der stilles.

Læs mere om branchekoden for Danske Æg.

Danske æg logo

Hvad er det særlige ved danske æg?

Danmark har en af verdens strengeste salmonellapolitikker, og Danmark har haft særstatus som salmonellafri siden juli 2012. 
 
Det er vi hos DAVA Foods umådelig stolte over, og vi arbejder dagligt for, at det forbliver sådan. Læs mere om hvordan vi arbejder med fødevaresikkerhed, kontrol og kvalitet
 
Den strenge salmonellapolitik gør derfor, at Danmark er et af de mest salmonellaregulerende lande indenfor EU. Det er EU-lovkrav, at der testes for salmonella hver 15. uge, mens det i Danmark er anden uge. Hos DAVA Foods testes hønerne ugentligt for salmonella i hele produktionsperioden. Det er én af årsagerne til, at vores danske æg bærer Danske Æg-mærket, som du her kan læse mere om.

Kun hver 10. dansker kender Danske Æg-mærket

Vi sætter gennem kampagner løbende fokus på Danske Æg mærket, da det kun er hver tiende dansker, der kender Danske Æg-mærket.

Det er i vores optik sikke nok, da det er vigtigt at vide hvilke kvaliteter det danske æg har, og hvordan et dansk æg med Danske Æg-mærket adskiller sig fra andre æg.

Derfor vil du blandt andet på de sociale medier komme til at møde to æg, som indgår i en humoristisk dialog med kant omkring af danske æg. Et af æggene har Danske Æg mærket, og det andet ikke har. Det giver anledning til en samtale om, hvordan æg med Danske Æg mærket adskiller sig fra andre æg.

Du kan også allerede nu følge æggene på Youtube.