Æbleskiver

Antal: 20-30 stk.

Glögg og æbleskiver er en fast del af vi danskeres juletraditioner, og særligt æbleskiver har været det i flere århundreder. I starten var æbleskiver stykker af æble dyppet i dej, der blev stegt direkte på en pande som små runde skiver. Den tradition er vi dog lidt vokset fra mange steder i Danmark. Allerede i 1800-tallet begyndte man nemlig at stege æbleskiver i den klassiske pande, vi kender i dag. Og tradition har holdt ved, må vi konstatere... Vi giver dig derfor vores opskrift på hjemmelavede æbleskiver - juleklassikeren over dem alle.

Opskriftbillede

DU SKAL BRUGE

4 S æg - eller 3 M/L 
300 g hvedemel
4 dl kærnemælk (tilføj mere, hvis dejen er for tør) 
3 tsk rørsukker
1/2 tsk groft salt 
2,5 tsk kardemomme (kan udelades)
1 tsk bagepulver
1 tsk natron 
1 tsk vaniljesukker (eller kornene fra 1/2 stang)
Skallen fra 1 økologisk citron (og en spsk  saft, hvis du er vild med citronsmag) 
40 g smeltet smør (svarer til ca. tre spsk)
Smør til stegning
 
Tilbehør
Marmelade
Flormelis eller sukker

SÅDAN GØR DU

Skil blommer og hvider, således de er i hver deres skål.
 
Smelt de 40 g smør. Stil til side. 
 
Bland de tørre ingredienser (mel, salt, bagepulver, natron, vaniljesukker, citronskal, rørsukker og kardemomme) i en skål. 
 
Bland æggeblommer, smeltet smør og kærnemælk sammen i en skål. Rør denne masse forsigtigt rundt med de tørre ingredienser til, at dejen er ensformig.
 
Pisk æggehviderne stive. Vend dem forsigtigt i dejen.
 
Hæld den færdige dej op i et litermål og hæld op i æbleskivepanden derfra.
 
Læg en lille klat smør i hvert af æbleskivepandens huller. Hullerne skal være lidt under halvt fyldte med dej (æbleskiverne hæver meget). 
 
Vend æbleskiverne en kvart omgang, når de er ved at være stegte i bunden. Lad dem stege på denne side.
 
Når de er sprøde, vend dem, så de sidste sider "lukkes", og du får den lille kugle. Anvend eventuelt en strikkepind til at vende æbleskiverne.
 
Læg de færdige æbleskiver i et fad. 


Tip!
Sæt æbleskiverne i ovnen ved 50 grader for at holde dem varme, indtil du er færdig med at stege æbleskiver og skal til at spise dem.