Semlor - svenske fastelavnsboller

Antal: 10-12 stk.

"Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, laver jeg ballade." Sådan lyder den klassiske fastelavnsmelodi, og vi må bare erkende, at vi er enige: Vi laver ballade, hvis vi ikke bliver serveret de svenske fastelavnsboller semlor. Nøøøj, hvor smager de bare fortræffeligt!

Semlor er meget lig de klassiske wienerdejs fastelavnsboller, som også skæres midt over og fyldes med creme og fløde. Forskellen er blot, at semlor laves af en almindelig gærdej. Det gør, at de er meget lette at lave, og man kan have selv familiens mindste med i køkkenet. 

... Og så er det jo aldrig skidt at tilføje endnu en type fastelavnsboller til bage-repertoiret. 

Opskriftbillede

DU SKAL BRUGE

Dej
125 g usaltet smør
2 dl sødmælk
25 g gær
3 DAVA æg, 2 til dej, 1 til pensling
1 vaniljestang, kornene herfra
50 g sukker
1,5 tsk stødt kardemomme
1 tsk salt
400 g hvedemel
 
Fyld
60 g mandler
150 g marcipan
0,50 dl sødmælk
2 dl fløde
 
Pynt
25 g flormelis

SÅDAN GØR DU

Dej
Smelt smørret ved lav varme. Tag smørret af varmen og lad det køle ned.

Lun mælken, så den bliver lillefingervarm. Smuldr gæren ud i mælken og rør rundt. Tilsæt det nedkølede smør og to æg i mælken og rør rundt. 

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med sukker, kardemomme og salt. Tilsæt disse til mælken og rør godt rundt.

Tilføj hvedemel gradvist og rør dejen sammen - enten på røremaskine eller ved en håndmikser i ca. 10 minutter. Dejen skal være blank og smidig.

Lad dejen hæve overdækket i ca. 1 time.

Beklæd en bageplade med bagepapir. Form 10-12 store runde boller og placér dem på bagepladen. Lad dem efterhæve i yderligere ca. 1 time.

Pisk et æg sammen og pensl herefter bollerne med det. Bag bollerne i en forvarmet ovn ved 175 ºC alm. ovnluft i ca. 18-20 minutter. 
 
Lad bollerne køle af, inden du fortsætter.

Fyld
Kog vand og hæld det over mandlerne. Når de er kølet ned, så smut mandlerne. 
 
Skær bollen midtover - sæt toppen til side til senere.
 
Udhul bunden af bollerne. Blend det udhulede dej med marcipan, mandler og mælk til, at det er en ensartet creme. 
 
Pisk fløden til flødeskum. 
 
Kom nu cremen tilbage ned i de udhulede boller og top herefter med flødeskum.
 
Sæt toppen af bollerne på igen og drys evt. dine semlor med flormelis inden servering.
 
Voilà - semlor!
 
Tip!
Semlor kan varieres lige efter smag og lyst. Har du lyst til et mere frugtrigt udtryk, kan flødeskummet sagtens blandes med f.eks. pureret blåbær.