Varme hveder

Hveder er en dejlig spise aftenen før Store Bededag, som folk i alle aldre elsker. Vores udgave har en sprød skorpe og en blød midte - og smager aldeles fantastisk nybagt med smør... Mmh!

DU SKAL BRUGE

Antal: 18 hveder
 

Dej:
4 dl kærnemælk
130 g smør
2 DAVA-æg

25 g gær
2 tsk salt
3 tsk kardemomme 
3 spsk honning
950 g hvedemel
 
Pensling:
1 DAVA-æg

SÅDAN GØR DU

Smelt smørret langsomt i en gryde. Lad det afkøle. 

Hæld kærnemælk op i en stor skål. Rør gæren ud i kærnemælken.

Tilsæt det afkølede smør og rør rundt. Tilsæt herefter æg og rør dem godt rundt. Tilsæt honning. 

Tilføj herefter de tørre ingredienser: Salt og kardemomme og til sidst melet. Melet skal tilsættes lidt ad gangen under omrøring. 

Rør dejen sammen - vi anbefaler med en håndmikser eller en røremaskine, da den kan være lidt "sej". 

Lad dejen hæve et par timer. Hvis du har tiden, lad den koldhæve i otte timer i køleskabet. 

Find en bradepande frem og læg bagepapir i. Begynd at forme dejen til de 18 hveder. Læg dem i bradepanden med lidt mellemrum - de skal nok hæve og 'vokse sammen'. 

Når dette er gjort, lad dem efterhæve en halv til en hel time. Dette kan være under et viskestykke i stuen eller ved damphævning i ovnen.*

Når hvederne er færdige med at efterhæve, pensles de et pisket æg, så de får en smuk, glansfuld overflade. 

Sæt hvederne i en kold ovn og bag dem i 25 minutter ved 180 grader varmluft (eller 200 grader ovnluft). Server med koldt smør. 

Tip! 
*Damphævning i ovn er et super tip, da det får bagværket til at blive meget luftigt. Kog lidt vand i elkedlen og hæld det over i to skåle, som du sætter i bunden af ovnen. Sæt hvederne i bradepanden ind i ovnen på en rist. Luk ovnlågen og lad ovnen være slukket. Efter cirka en halv time tager du dem ud.