Festdag i DAVA: Hønerne kommer på græs i morgen

Efter en lang vinter, hvor frilandshønerne og de økologiske høner har gået inde for at undgå at blive smittet med fugleinfluenza, bliver de lukket på græs igen.

En glædens dag

”Både for os i DAVA Foods og for alle vores frilands- og økologiske landmænd er det en glædens dag, at hønerne kommer på græs igen,” forklarer adm. direktør Ivan Noes og fortsætter: ”For landmændene betyder det, at deres dyr kan komme ud, og dyrevelfærden højnes. For dyr, der er vant til at gå ude, er det en omvæltning at gå inde.”

Udover glade producenter, er det også en stor glæde i DAVA Foods, at dyrene kommer ud.

”For os  i DAVA Foods betyder det, at vi igen kan tilbyde frilandsæg til de danske forbrugere, både private og professionelle,” tilføjer Ivan Noes.

Frilandsæggene er tilbage

Nu hvor hønerne kommer på græs igen, betyder det også, at frilandsæggene nu bl.a. kommer tilbage på hylderne i supermarkederne.

Fra den dato frilandshønerne lukkes ud, ændres deres ægs status fra ”skrabeæg” til ”frilandsæg”.

Det betyder, at DAVA Foods om ca. fem dage kan levere frilandsæg til kunderne, når de er blevet indsamlet fra producenterne, og er kommet på lager. 

Der vil i en periode ikke være overflod af frilandsæg, da lagrene ikke er fyldt op hos supermarkederne. 

Danske ægproducenter har passet godt på deres dyr

Alle DAVA Foods’ frilands- og økologiske ægproducenter har nøje fulgt kravet fra Fødevarestyrelsen om at holde dyrene inde for at beskytte dem bedst muligt imod fugleinfluenza. 

Det betyder, at der hos DAVA Foods Danmark ikke er blevet registreret et eneste tilfælde af fugleinfluenza i vores ægproducenters besætninger. 

Andre europæiske lande har været mindre heldige. Fjerkræbranchen har været hårdt ramt i Sverige, Holland, Tyskland og Polen, hvor flere millioner af dyr er blevet aflivet efter at være blevet smittet med fugleinfluenza. 

Lang genetableringstid

Grundet fugleinfluenza vil det først være sidst i 2022, at markedet for æg i Europa er genetableret.  

Første skridt er, at nu kommer alle frilands- og økologiske høner på græs igen og får luft under vingerne. 


HVORFOR HAR HØNERNE GÅET INDE?

Siden 6. november 2020 har det været krav fra Fødevarestyrelsen, at alle besætninger af fjerkræ har skulle holdes inde grundet risiko for spredning af højpatogen fugleinfluenza. 

Fugleinfluenzaen har spredt sig rundt i Europa via smittede vilde fugle, som derefter har smittet husdyrbesætninger.

Høj dødelighed blandt fjerkræ

Fugleinfluenza er meget smitsom, og der er meget høj dødelighed blandt fjerkræ smittet med fugleinfluenza. Hvis et hønsehold er smittet, aflives alle hønerne for ikke at risikere spredning af smitten til andre fjerkræbesætninger. 

Kravet om at holde frilands- og økohønerne inde har derfor været for at beskytte dem imod sygdommen.


DAVA FRILANDSÆG ER TILBAGE

  • DAVA har mere end 200.000 hønepladser til friland
  • DAVA har mere end 50 % af råvare-forsyningen på frilandsæg i Danmark
  • DAVA har både alm. frilandsæg, samt konceptæg