DAVA Foods samarbejder med Diabetesforeningen

Kampen mod diabetes
Type 2-diabetes er et af de mest alvorlige problemer for folkesundheden i Danmark, og udfordringen vokser: Ifølge Statens Institut for Folkesundhed vil antallet af danskere med type 2-diabetes næsten blive fordoblet til 430.000 i 2030. Hertil kommer dem, der er diagnosticeret med type 1-diabetes.

Diabetes er mere alvorlig for den enkelte end mange tror. Hver tredje med diabetes har også hjerte-kar-sygdom, ligesom mange rammes af andre følgesygdomme som nyresvigt og skal vænne sig til en hverdag med medicin og mange bekymringer. Den psykiske belastning ved at leve med en kronisk sygdom som diabetes er betydelig og overset.

Diabetesforeningens logo

Der er en dokumenteret sammenhæng mellem sunde spisevaner, motion og forebyggelse af type 2-diabetes. Derfor er DAVA Foods trådt ind i kampen mod diabetes ved at samarbejde med Diabetesforeningen om oplysning og et forsøg på at rejse midler til at hjælpe mennesker med diabetes.

Sund mad
Sunde spisevaner er en del af løsningen og her indgår 3-4 æg pr. person som en naturlig del af en nem, proteinrig, sund og varieret kost.

Prøv Shaksuka (pocherede æg i tomatsauce)

Ingredienser
4 DAVA æg
1 løg (ca. 100 g)
2 fed hvidløg
1 rød chili, uden kerner
1 rød peberfrugt (ca. 180 g)
1 squash (ca. 285 g)
½ mellem spidskål (ca. 400 g)
1 spsk. flydende fedtstof
2 tsk. paprika, gerne røget
1 tsk. spidskommen
2 dåser hakkede tomater (800 g)
1 dåse tomatpuré (70 g)
Salt, peber
Evt. ½ tsk. sukker
½ bundt persille
100 g salattern med højst 17 % fedt

 

Opskriftbillede

Fremgangsmåde
Snit løg, og hak eller pres hvidløget. Halver chilien, og fjern kernerne. Skær chilien i små tern. Skær peberfrugt og squash i tern. Skær spidskål i fine, korte strimler.

Sauter løg, hvidløg, chili og peberfrugt i fedtstoffet på en stor pande, med høje sider. Når løgene er klare, tilføjes squash og spidskål til panden. Steg det med i 5-7 min. eller indtil grøntsagerne har mistet tilpas volumen.

Tilføje hakkede tomater, paprika, spidskommen, salt og peber, og lad det simre ved lav varme i ca. 15 min. Smag til med salt og peber.

Lav 4 fordybninger i tomatsaucen, og knæk et æg i hver fordybning. Lad panden simre under låg i ca. 10 min., eller indtil æggehviden er kogt igennem og æggeblommen stadig er løbende.

Smuldr salattern og hakket persille på toppen lige inden servering.

Servering
Server shakshuka varmt, med ristet fuldkornsbrød eller rugbrød til.

Tip!
Hvis du gerne vil have en mindre grov sovs, kan du blende lidt af sovsen med en stavblender, inden du tilføjer æggene.

Næringsindhold pr. person

Energi 1325 kJ
Kulhydrat 26 g
Fedt 14 g
Kulhydrat pr. 100 5 g

Læs mere Diabetesforeningen

Nysgerrig efter at vide mere? Se mere på Diabetes.dk og følg dem på de sociale medier.