DAVA Foods og Aarhus Universitetshospital lancerer en lille fristelse med hamp til småtspisende

DAVA Foods har i samarbejde med centralkøkkenet på Aarhus Universitetshospital udviklet en dansk, plantebaseret proteinsnack med over 20 % protein til småtspisende patienter.

Kvalme, smerte, alderdom. Der er mange årsager til, at nogle befolkningsgrupper ikke formår at dække det daglige behov for energi og næringsstoffer. Når vi ikke spiser nok, svinder vores muskelmasse ind, og vi bliver gradvist svagere. Det er et stort problem blandt patienter på landets hospitaler, der skal have styrke til at gennemgå forskellige behandlingsforløb. Det samme gør sig gældende for den ældre generation i befolkningen, der har tendens til at spise for lidt. Derfor har Henrik Rendbøll fra DAVA Foods, efter ønske og dialog med Bente Sloth, Cheføkonoma og Rikke Bøtchier, leder for ernæringsteamet i afdeling for Mad og Ernæring, på AUH udviklet en snack til småtspisende.

En naturlig næringsrig snack
DAVA Protein Bite er baseret på marcipanmasse, der er beriget med hamp for at booste indholdet af protein og fiber og overtrukket med mørk chokolade. Den er udviklet med henblik på at kunne tilbyde småtspisende patienter en lækker og næringsrig snack, og der er er mange kriterier i spil, når man taler om mad til småtspisende. Først og fremmest bliver det at spise for mange et spørgsmål om overlevelse frem for lyst, når man eksempelvis er i kemobehandling. 
 
”Snacken er udviklet med protein fra hamp, der er hvidt og smagsneutralt og det er vigtigt, når man ikke har ret stor appetit, fordi snacken lever op til de forventninger, patienten har. Samtidig giver den patienterne en række gode næringsstoffer ” – Rikke Bøtchier, Leder for Ernæring på Aarhus Universitetshospital, Skejby. Forskning viser, at småtspisende kræftpatienter kun har appetit i små 20 minutter ad gangen. Derfor er det vigtigt, at snacken er tilgængelig, når appetitten opstår og ser indbydende ud, så lysten til at spise bliver bevaret. 
En enkelt bid af det gode
 
”DAVA Protein Bite er blevet godt modtaget på testafdelingerne og af vores plejepersonale. Vi er glade for størrelsen på de 10 g, der er overkommelig for patienter med reduceret appetit. Det gør, at de spiser det hele. På den måde mindsker vi madspild, og så er det let for personalet at beregne den indtagede næringsmængde, ” siger Bente Sloth, Cheføkonoma på AUH.
 
Netop størrelsen på produktet har også været et afgørende kriterium i udviklingsprojektet, da en af de udfordringer plejepersonalet ofte møder er, at patienterne kun tager en enkelt bid af en proteinbar på 30-40 g. Så skal resten bare smides væk. Derfor er DAVAs protein snack kun 10 g og kan nydes i en enkelt mundfuld. Produktet er pakket enkeltvis og kan ligge på værelset eller i tasken hos den småtspisende, så den er tilgængelig i det øjeblik, appetitten opstår.
 
Hamp– det nye superfood?
Det andet kriterium, der har været helt centralt i samarbejdet, er netop at give de småtspisende den helt rigtige ernæring i den kost, de indtager. Derfor giver hamp god mening. Henrik Rendbøll, der har arbejdet med hamp siden 2015, har længe vidst, at hamp er noget nær perfekt som ernæringsbooster. Det lille frø indeholder nemlig både store mængder kvalitetsprotein med alle de ni essentielle aminosyrer, som kroppen ikke selv kan danne, og det er desuden rig på de flerumættede fedtsyrer omega 3, 6 og 9 samt fiber. Derfor kan hamp med fordel bruges til at kompensere for de næringsstoffer et givent måltid mangler. DAVA Protein Bite indeholder lidt over 20 % protein og er desuden rig på fiber.
 
DAVA Foods Denmark A/S: DAVA Foods er markedsleder indenfor friske skalæg. Koncernen har arbejdet med æg i mere end 40 år og producerer mere end 2 millioner æg om året. DAVA Foods’ vision er at inspirere forbrugerne med sunde, sikre og innovative produkter, der er produceret ansvarligt. DAVA Foods’ sortiment omfatter en lang række ægprodukter fra skalæg til proteindrikke af højeste kvalitet og har i 2021 udvidet forretningen til at omfatte en række danske, proteinrige frø, kerner og olier fra eksempelvis hamp og andre plantesorter.
 
Fakta:
Man betegnes som småtspisende, hvis ens evne til at spise er intakt, men man over længere tid på grund af kvalme, fysiske eller psykiske lidelser ikke kan indtage mad og drikke i den mængde, der er nødvendig for at dække behovet for energi og næringsstoffer. 
Kilde: Sundhedsstyrelsen