Bearnaise sauce

Antal: 4 pers.

Bearnaise sauce er et lækkert bekendtskab, som kan bruges til flere retter.

Server den f.eks. til en oksemørbrad og ovnbagte kartofler. 

Opskriftbillede

DU SKAL BRUGE

250 g smør
4 spsk hvidvinseddike
1 dl vand
2 skalotteløg eller 1 alm. løg
1 håndfuld frisk estragon
4 DAVA æggeblommer
1 citron, 1 spsk saft herfra
Salt og peber

SÅDAN GØR DU

Hak løgene/løget fint.  

Klar smørret ved at varme det langsomt op i en gryde. Når smørret er smeltet, ligger der et hvidt bundfald i gryden. Hæld den klarede smør over i en kande og smid det hvide bundfald ud.

Pluk estragonblandede af stænglerne og læg dem til side. Kom estragonstænglerne, eddike, vand, løg, salt og peber i en ren gryde. Kog det ind indtil der er 3-4 spsk bearnaiseessens tilbage.

Si alt fyldet fra og kom essensen i en ren gryde. Tænd komfuret på den næst-laveste varme.

Kom æggeblommer i gryden og pisk til det skummer og æggeblommerne tykner. Skru en smule op for varmen, hvis æggeblommerne ikke tykner. Det er vigtigt at der hele tiden piskes i saucen. Skru ned på laveste varme og pisk smørret meget langsomt i. Tilsæt en spsk smør af gangen de første 10 gange og tilsæt derefter resten af smørret i en tynd stråle. Tag gryden af varmen indimellem, men pisk fortsat. Det er vigtigt at gryden ikke står på varmen uden der piskes i den.

Hak estragonbladene fint.

Smag saucen til med citronsaft, salt, peber og estragonblade inden servering.