28. maj 2021
Festdag i DAVA: Hønerne bliver lukket på græs i morgen
Efter en lang vinter, hvor frilandshønerne og de økologiske høner har gået inde for at undgå at blive smittet med fugleinfluenza, bliver de lukket på græs igen.
En glædens dag
Frilandsæggene er tilbage
Nu hvor hønerne kommer på græs igen, betyder det også, at frilandsæggene nu bl.a. kommer tilbage på hylderne i supermarkederne. Fra den dato frilandshønerne lukkes ud, ændres deres ægs status fra ”skrabeæg” til ”frilandsæg”.
Det betyder, at DAVA Foods om ca. fem dage kan levere frilandsæg til kunderne, når de er blevet indsamlet fra producenterne, og er kommet på lager. Der vil i en periode ikke være overflod af frilandsæg, da lagrene ikke er fyldt op hos supermarkederne.
Danske ægproducenter har passet godt på deres dyr
Alle DAVA Foods’ frilands- og økologiske ægproducenter har nøje fulgt kravet fra Fødevarestyrelsen om at holde dyrene inde for at beskytte dem bedst muligt imod fugleinfluenza.
Det betyder, at der hos DAVA Foods Danmark ikke er blevet registreret et eneste tilfælde af fugleinfluenza i vores ægproducenters besætninger.
Andre europæiske lande har været mindre heldige. Fjerkræbranchen har været hårdt ramt i Sverige, Holland, Tyskland og Polen, hvor flere millioner af dyr er blevet aflivet efter at være blevet smittet med fugleinfluenza.
Lang genetableringstid
Grundet fugleinfluenza vil det først være sidst i 2022, at markedet for æg i Europa er genetableret.
Første skridt er, at nu kommer alle frilands- og økologiske høner på græs igen og får luft under vingerne.
HVORFOR HAR HØNERNE GÅET INDE?
Siden 6. november 2020 har det været krav fra Fødevarestyrelsen, at alle besætninger af fjerkræ har skulle holdes inde grundet risiko for spredning af højpatogen fugleinfluenza.
Dava frilandsæg er tilbage
- DAVA har mere end 200.000 hønepladser til friland
- DAVA har mere end 50 % af råvare-forsyningen på frilandsæg i Danmark
- DAVA har både alm. frilandsæg, samt konceptæg