Kog et æg

53 % af de forbrugere, der køber æg i supermarkedet, bruger dem til blødkogte æg. Det gør blødkogte æg til den anden mest anvendte metode til at tilberede æg på, kun overgået af spejlægget.*

Men at koge et æg kan være sværere, end man lige tror! Derfor giver vi en lille guide til det gode kogte æg. 

*Landbrug & Fødevarer (2019): "Danskerne spiser flere æg".
Læs rapporten

Sådan koger du et æg

Blødkogt æg
Sæt en gryde med vand over. Når vandet koger, lægges æggene forsigtigt i gryden med en ske. Kog æggene under låg i 5-5 1/2 minutter. Efter kogning, skyl straks med koldt vand og server.

Smilende æg
Sæt en gryde med vand over. Når vandet koger, lægges æggene forsigtigt i gryden med en ske. Kog æggene under låg i 6 1/2-7 1/2 minutter. Efter kogning, skyl straks med koldt vand og server.

Hårdkogte æg 
Sæt en gryde med vand over. Når vandet koger, lægges æggene forsigtigt i gryden med en ske. Kog æggene under låg i 7 1/2-8 1/2 minutter. Efter kogning, skyl straks med koldt vand og server.

Billede
Billede

Kogetidstabel

Her er en oversigt over kogetider, hvis du tilbereder dit æg ved at koge vandet op og derefter tilsætte ægget. Hvis æggene har stuetemperatur, når de kommes i det kogende vand, så er risikoen for, at skallen knækker langt mindre, end hvis de kommer direkte fra køleskabet.

  Blødkogt Smilende Hårdkogt
S 4 1/2 - 5 minutter 6 - 6 1/2 minutter 7-8 minutter
M 5 - 5 1/2 minutter 6 1/2 - 7 minutter 8-9 minutter
L 5 1/2 - 6 minutter 7 - 7 1/2 minutter 8-9 minutter
XL 6 - 6 1/2 minutter 7 1/2 - 8 minutter 9-10 minutter